Menu Close

Extra steun voor aidsonderzoekers

Goudsmit onderhandelt over meer

AMSTERDAM – De wetenschappers uit Eindhoven, en Amsterdam die gisteren succes meldden in een nieuwe strategie tegen aids, krijgen van het Aids Fonds 200.000 gulden extra voor nader onderzoek.

Hat Parool, 13 april 1990
Voorpagina Het Parool, 13 april 1990

Dat deelde mr E. H. Toxopeus, voorzitter van het bestuur van het fonds, gisteren mee tijdens de presentatie van de onderzoeksresultaten.

“Dit is Nederland”, antwoordde prof. dr J. Goudsmit van het Academisch Medisch Centrum laconiek op de vraag of dit niet veel te weinig geld is voor een dergelijke wetenschappelijke doorbraak. In zijn ogen verdient de verdere ontwikkeling van de nieuwe benadering veel meer steun. Hij kondigde aan daarover vandaag al te gaan onderhandelen met het ministerie van WVC.

Goudsmit wil proberen het onderzoek binnen ons land voort te Zetten. Pas als over enkele jaren uitgebreide proeven met patiënten aan de orde komen, wordt uitwijken naar Amerika onvermijdelijk.

Om het Nederlandse onderzoek te kunnen voortzetten sluit Goudsmit niet uit een beroep te moeten doen op geld uit het buitenland. Het Nederlandse Aids Fonds heeft tot nu toe 300.000 gulden in het werk van Buck en Goudsmit gestoken. Het fonds besteedde in 1989 in totaal 835 duizend gulden, afkomstig van particuliere giften, aan vier verschillende onderzoeken. Dergelijke bedragen vallen in het niet bij wat in het buitenland aan aids-onderzoek wordt uitgegeven.

Industrie

Ook op de farmaceutische industrie mag volgens ingewijden niet te veel gerekend worden. Wanneer een vaccin of medicijn werkelijk gevonden zou worden, zo wordt daar gevreesd, zal de Wereldgezondheidsorganisatie zich uit humanitaire overwegingen over het middel ontfermen. De winst zal in dat geval aan de bedrijven voorbij gaan.

In het algemeen is verdeeld gereageerd op de bekendmaking van de onderzoeksresultaten. De meeste reacties erkennen dat de vondst wetenschappelijk gezien een doorbraak betekent, omdat virusziekten en uiteindelijk ook erfelijke ziekten direct bij het DNA kunnen worden benaderd. Aan de andere kant wordt gewaarschuwd voor te groot optimisme over het vinden van een medicijn.

Pagina 3: Doorbraak garandeert nog geen medicijn

Related Posts