Menu Close

Scepsis over vaccin dat afweer seropositieven moet versterken

BERLIJN – Leidende aidsonderzoekers reageren met grote scepsis op onderzoeksresultaten die gistermiddag met veel vertoon werden gepresenteerd door dr Jonas Salk, de man die tientallen jaren geleden een vaccin tegen polio ontwikkelde. De uitkomsten van Salks studie zijn volgens hen ‘interessant’, maar allesbehalve een doorbraak in de bestrijding van de ziekte.

Salk maakte op de Internationale Aidsconferentie in Berlijn bekend dat hij een experimenteel ‘vaccin’ heeft uitgetest op enkele tientallen nog gezonde HIV-geïnfecteerden. Volgens Salk geven de eerste resultaten aan dat het mogelijk is het afweersysteem van seropositieven te helpen bij de bestrijding van het virus in het lichaam, en dat de vaccinatie geen ernstige negatieve bijwerkingen veroorzaakt. Of het vaccin zorgt voor uitstel van de ziekte of voor een langere overleving, moet worden afgewacht, zegt Salk.

Dr A. Fauci, hoofd van de Amerikaanse National Institutes of Health, noemde de bevindingen van Salk ‘veelbelovend’, maar benadrukte dat het niet de eerste keer is dat hoop door ‘veelbelovende resultaten’ over een verbetere afweerreactie in rook op gaan. De verschillen die Salk vond tussen met het vaccin behandelde seropositieven en zij die een ‘nepvaccin’ kregen, noemt Fauci bovendien ‘klein’ en ‘niet indrukwekkend’.

Het experimentele therapeutische vaccin van Salk is niet bedoeld om besmetting met het aidsvirus te voorkomen, maar om het afkalvende afweersysteem van geïnfecteerden extra te stimuleren. Op die manier, hoopt Salk, zullen zij beter en langer in staat zijn het aidsvirus in hun lichaamscellen in bedwang te houden.

Het uitgeteste vaccin bestaat uit exemplaren van het gewone aidsvirus waarvan het omhulsel is verwijderd om te voorkomen dat het zelf cellen kan besmetten. De proefpersonen kregen driemaal een injectie met het vaccin, met tussenpozen van drie maanden. Een halfjaar later bleek dat in de afweercellen van de behandelde proefpersonen de hoeveelheid erfelijk materiaal van het virus gemiddeld met maar tien procent was toegenomen. In onbehandelde seropositieven steeg de hoeveelheid virus-DNA daarentegen met 48 procent. Bovendien viel waar te nemen dat het afweersysteem extra actief tegen het virus was geworden.

Volgens collega-onderzoekers is nog onduidelijk of de nieuwe meetmethode van Salk betrouwbaar is. Bovendien, stellen zij, weet niemand of stabilisatie van de hoeveelheid virus-DNA betekent dat seropositieven niet of later ziek zullen worden. Het aantal ‘levensvatbare’ virussen in het bloed is bij voorbeeld volgens Fauci een betere indicator voor de voortgang van de ziekte, en die verschilde niet tussen de twee groepen uit het experiment.

Salk is niet de enige die met experimentele vaccins probeert de afweer van seropositieven te versterken. In de VS, maar ook in Nederland, zijn op kleine schaal experimenten gaande met andere vaccins. Of deze vaccins vergelijkbare effecten teweeg kunnen brengen, is nog niet bekend.

Related Posts