Menu Close

Proeven met stier Herman mogen doorgaan

DEN HAAG – De Tweede Kamer geeft minister Bukman van landbouw het groene licht om de proeven met het genetisch gemanipuleerde stiertje Herman voort te zetten. De regeringspartijen CDA en PvdA zullen vandaag tijdens overleg met de minister onder voorwaarden toestaan dat met het zaad van Herman wordt doorgefokt.

Volgens de woordvoerders van beide regeringsfracties, drs M. de Jong (CDA) en S. Huys (PvdA), wegen de mogelijke voordelen van het onderzoek – de productie van medicinale menselijke eiwitten – op tegen de verwachte nadelen voor het dier. Wel eist Huys van de minister de garantie dat, wanneer gaandeweg blijkt dat de nakomelingen van Herman meer onder de proef lijden dan voorspeld, het project zal worden stopgezet.

Hoewel Huys erkent dat sprake is van een ‘principiële beslissing’ met grote betekenis voor mogelijke andere vormen van genetische manipulatie met dieren, denkt hij niet dat nu ‘het hek van de dam is. “Het hek is alleen een stukje verplaatst,” aldus Huys.

Van de oppositiepartijen spreekt D66 zich bij voorbaat uit tegen voortzetting van het onderzoek. Woordvoerder Ter Veer van D66 denkt dat de onderzoekers, in samenspraak met het Ministerie van Landbouw, net zo lang aan de doelstelling van het project hebben geschaafd tot het voor een ethische commissie door de beugel kon. Om die reden, denkt Ter Veer, veranderde die doelstelling binnen anderhalf jaar van de bestrijding van uierontstekingen bij koeien in de productie van medicijnen voor menselijk gebruik. Ter Veer ziet het liefst dat Herman wordt gecastreerd of afgemaakt in afwachting van een algemeen debat over de vraag of dieren mogen worden gebruikt voor de productie van medicijnen.

De VVD wil eerst van Bukman weten of de beoogde medicijnen niet, zoals sommige wetenschappers zeggen, langs andere weg kunnen worden gemaakt. Woordvoerder Blauw wil ook dat, nu het doel van het onderzoek is verlegd naar de gezondheidszorg, WVC bij de afweging wordt betrokken.

De stier Herman werd anderhalf jaar geleden geboren, en was het eerste genetisch gemanipuleerde rund ter wereld. Hij kwam tot stand door een eicel, direct na de bevruchting, in te spuiten met een menselijk gen. Doel van het onderzoek is om menselijke eiwitten te winnen uit koeiemelk. Omdat Herman geen melk geeft, willen de onderzoekers zijn zaad gebruiken om vrouwelijke nakomelingen te verwekken.

Related Posts