Menu Close

Proef met nieuw type aidsmedicijn

AMSTERDAM – Het Nationale Aidstherapie Evaluatiecentrum (Natec) begint eind deze maand met het testen van een nieuw type aidsmedicijnen. Het gaat om ‘proteaseremmers’, die de verspreiding van het virus vanuit geïnfecteerde afweercellen moet remmen.

De start van het experiment wordt vanmiddag officieel bekendgemaakt door dr S. Danner, hoofd van de Aidsafdeling van het Amsterdamse AMC.

Het experiment met de proteaseremmer, die wordt gemaakt door een Amerikaans farmaceutisch bedrijf, is het tweede in zijn soort. Enkele maanden geleden begonnen in ziekenhuizen in Engeland, Frankrijk en Italië al proeven met een vergelijkbare stof. Pas eind dit jaar worden de resultaten van deze proef verwacht.

In tegenstelling tot de nu voor aidspatiënten beschikbare middelen – AZT, ddl, ddC en combinaties daarvan – zijn proteaseremmers de eerste stoffen waarvan wordt vermoed dat ze iets tegen virussen in reeds besmette cellen kunnen uitrichten. Protease-remmers zijn bovendien relatief goedkoop te produceren. Vooral de combinatie met al bestaande middelen wordt door aids-onderzoekers hoopvol tegemoet gezien.

Bij de Nederlandse proef zal niet alleen worden gekeken naar de mogelijke bijwerkingen van het middel (fase I), maar ook naar verbeteringen in het zieketeverloop van seropositieven (fase II).

Het Natec is een half jaar geleden opgericht om experimentele behandelingen van aidspatiënten in Nederland te stimuleren en te coördineren. Zeventien ziekenhuizen in het hele land, waaronder het AMC, nemen aan de experimenten deel.

Related Posts