Menu Close

Amerikanen doen onderzoek naar bestaan van homo-gen

‘We vinden het, of we weten dat het niet bestaat’

BOSTON – Amerikaanse wetenschappers zijn op zoek naar een gen dat bij mannen homoseksualiteit veroorzaakt. “Als zo’n gen bestaat, dan zullen we het vinden. En als we het niet vinden, zullen we zeker weten dat het niet bestaat,” aldus D.H. Hamer van de National Institutes of Health in Washington.

Het Parool, 15 februari 1993, p. 3

Hamer onthulde het bestaan van het onderzoekprogramma gisteren op een bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science in Boston.

Voor het onderzoek selecteerden de wetenschappers 36 families waarvan tenminste twee broers zichzelf homoseksueel noemen. Zowel hun erfelijk materiaal als dat van hun ouders wordt onderzocht op overeenkomsten en verschillen. Wanneer een gen in alle gevallen bij beide broers aanwezig is, meent Hamer, kan worden aangenomen dat het betrokken is bij het ontstaan van mannelijke homoseksualiteit.

Het laboratorium, dat wordt betaald door de Amerikaanse overheid, heeft inmiddels de mogelijke betrokkenheid onderzocht van een gen dat de werking van geslachtshormonen in embryo’s beïnvloedt. Het bleek echter niets met het ontstaan van homoseksualiteit te maken te hebben. Het onderzoek wordt voortgezet door de families systematisch op alle bekende menselijke genen te onderzoeken, te beginnen met die op het reeds in kaart gebracht X-geslachtschromosoom. Verwacht wordt dat de komende jaren alle menselijke genen gelokaliseerd zullen worden.

Hoewel collega-wetenschappers, op basis van onderzoek onder tweelingen, menen dat mannelijke homoseksualiteit voor meer dan 50 procent door erfelijke factoren wordt bepaald, wordt betwijfeld of de zoektocht resultaat zal opleveren. “Wanneer niet één gen maar drie of vier genen in het spel zijn, wordt de kans uiterst klein dat die ook kunnen worden opgespoord,” aldus dr J. Ott van de Columbia-universiteit.

In een reactie op de bekendmaking van Hamer zeiden sommige wetenschappers bezorgd te zijn dat de eventuele vondst van een gen zal worden misbruikt om homo’s te discrimineren. “Zolang het Amerikaanse leger homoseksuele militairen actief discrimineert, zouden onderzoekers voor dergelijk onderzoek geen overheidsgeld moeten accepteren,” meent dr P. Billings, onderzoeker bij het California Pacific Madison Center in San Francisco. Hij wees erop dat Colin Powell, de hoogste militair in het Amerikaanse leger, ‘graag zou beschikken over een biologisch kenmerk dat aangeeft of aankomende militairen homoseksueel zijn.’

Related Posts