Menu Close

VSM naar rechter

BINNENKORT MAG je in Nederland niet meer straffeloos in het openbaar twijfelen aan de werkzaamheid van homeopathische middelen. Ten minste, wanneer de grootste fabrikant van homeopathische en plantaardige middelen, VSM in Alkmaar, van de rechter zijn zin krijgt. Voor 7 maart daagt het bedrijf de Vereniging tegen de Kwakzalverij en twee van zijn bestuursleden voor het Amsterdamse gerechtshof.

De fabrikant wil, naast vijftigduizend gulden schadevergoeding, dat de gedaagden voortaan wordt verboden homeopathica of SRL-gelei ‘onwerkzaam’, ‘nutteloos’, ‘dubieus’ of ‘verkeerd’ te noemen. Ook mogen ze niet meer zeggen dat PA’s, stoffen die zitten in extracten van Symphytum officinale (smeerwortel), kankerverwekkend zijn.

Het is voor het eerst dat een rechter wordt gevraagd een oordeel uit te spreken over de werkzaamheid van homeopathische geneesmiddelen. “Hoe kun je nu een wetenschappelijke controverse als de werkzaamheid van homeopathie aan de rechter voorleggen,” reageert Renckens op de dagvaarding. “De medische wetenschap zal schouderophalend aan een eventueel rechterlijk verbod voorbijgaan. We kunnen alleen maar hopen dat de rechter zich terughoudend zal opstellen.”

Aanleiding voor het kort geding zijn uitspraken van de voorzitter en de secretaris van de Vereniging, gynaecoloog C. Renckens en apotheker H. de Vries, in het Pharmaceutisch Weekblad en het RTL-programma ‘lijn 5’. Ook artikelen in Het Parool, de Volkskrant en het weekblad Intermediair, verschenen naar aanleiding van de eerste claim, komen bij de rechtszaak ter sprake. Zo zou De Vries van VSM niet meer mogen zeggen dat ‘het een schandaal is dat ook gevaarlijke produkten vrij verkrijgbaar zijn.’

Eiser VSM geeft voorlopig geen commentaar meer op de kwestie. “De reactie op ons eerdere verzoek om schadevergoeding en rectificatie was dermate onbevredigend dat wij de rechter om een uitspraak vragen,” is alles wat een woordvoerder van het bedrijf kwijt wil.

De twee bestuursleden bespraken, onder meer in Het Parool van 25 en 28 januari j.l., uitgebreid de kankerverwekkende eigenschappen van PA’s. Smeerwortelextracten met deze stof zijn een belangrijk bestanddeel van het best lopende produkt van VSM: SRL-gelei (Spiroflor). Het betreft een zalf die pijn in spieren en gewrichten zou verlichten. De kankerverwekkende werking van PA’s is gebleken uit voederproeven bij ratten. In Duitsland zijn daarom normen opgesteld voor maximale doses aan Symphytum.

Volgens de fabrikant bevat SRL-gelei echter zo weinig PA’s, dat bij normaal gebruik het risico op het ontstaan van kanker verwaarloosbaar klein is.

SRL-gelei is de kurk waarop VSM drijft: tien miljoen verkochte tubes per jaar zorgen samen voor een kwart van de omzet van veertig miljoen gulden van het bedrijf.

VSM is in Nederland overigens niet het enige bedrijf dat producten met Symphytum verkoopt. Een andere fabrikant, Biohorma in Elburg (‘A. Vogel’), verkoopt onder de naam Symphosan homeopathische druppels die voor 80 procent uit Symphytum bestaan. Dit middel wordt, anders dan SRL-gelei, ook aanbevolen voor inwendig gebruik, zonder waarschuwingen voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen.

Related Posts