Menu Close

Hof VS steunt normen voor doodstraf-advocaten

Advocatenblad, juli 2003

WASHINGTON — De American Bar Association (ABA) heeft verheugd gereageerd op de vernietiging, vorige week, van een doodvonnis door het Amerikaanse Supreme Court. Het hoogste Amerikaanse rechtscollege bepaalde dat de publieke verdedigers van een veroordeelde in de staat Maryland niet hadden voldaan aan minimale zorgvuldigheidseisen, zoals geformuleerd in ‘doodstrafrichtlijnen’ opgesteld door de ABA.

De uitspraak suggereert dat de ABA-richtlijnen voortaan in alle vijftig Amerikaanse staten zullen functioneren als een professionele standaard voor verdedigers in potentiële doodstrafzaken.

De ABA, de koepel van lokale Amerikaanse advocatenorden, pleit al jaren voor kwaliteitseisen met betrekking tot verdedigers in doodstrafzaken. In sommige staten, aldus het ABA Death Penalty Representation Project, laten door de overheid aangewezen (en vaak slecht betaalde) verdedigers grote steken vallen.

In de herroepen zaak hadden advocaten nagelaten de moeizame levensgeschiedenis van hun cliënt diepgaand uit te pluizen. Zulk onderzoek levert vaak omstandigheden op die juryleden van de doodstraf doen afzien. De advocaten zelf stelden te geloven dat een beroep op verzachtende omstandigheden hun verdedigingsstrategie zou hebben ondermijnd.

Related Posts