Menu Close

Amerikaanse slavernij-claim doet Europa aan

Advocatenblad, juni 2004

Amerikaanse nazaten van Afrikaanse slaven hebben, met hulp van de roemruchte claimadvocaat Edward Fagan, een miljardenclaim ingediend tegen de Britse verzekeringsmaatschappij Lloyd.

In een afgelopen maandag in New York aangespannen zaak beschuldigen acht eisers de verzekeraar, samen met twee Amerikaanse concerns, van medeplichtigheid aan genocide, gedefinieerd als de moedwillige vernietiging van `mensen, cultuur, religie en erfgoed’.

Volgens de eisers profiteerde Lloyd, als verzekeraar van schepen die slaven vervoerden, financieel van etnische zuivering, ontvoering en moord. Ook bankier FleetBoston en tabaksfabrikant R.J. Reynolds, die leningen verstrekten aan slavenhandelaren en banden hadden met slavenplantages, zouden hun vermogen deels aan misdaden tegen de menselijkheid te danken hebben.

De nieuwe slavernijzaak trekt vooral aandacht dankzij Fagan, die eerder van zich deed spreken door miljardenschikkingen los te peuteren in zaken namens dwangarbeiders in Nazi-Duitsland en overlevenden van de Holocaust. Ook deze zaken ontmoetten aanvankelijk veel scepsis, maar uiteindelijk kwamen Duitse en Zwitserse bedrijven, met regeringssteun, toch over de brug. Inmiddels heeft Fagan ook claims lopen tegen bedrijven die zaken deden met het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

Het probleem in eerdere slavernijzaken was vooral dat alle slachtoffers al lange tijd dood zijn (de V.S. schaften slavernij in 1865 af). De eisers in de nieuwe zaak claimen echter nog steeds persoonlijk schade te ondervinden van een gebrek aan etnische en nationale identiteit.

Fagan zelf voelt zich ook gesterkt door DNA-testen die zijn eisers individueel kunnen terugvoeren naar stammen in Sierra-Leone, Niger and Ghana. Van die landen is bekend welke schepen er slaven ophaalden. Eén eiser beschikt zelfs over een document waarmee Lloyds het slavenschip van zijn voorouder verzekerde.

Related Posts