Menu Close

Record-aantal Amerikanen achter tralies

Advocatenblad, 25 augustus 2000

WASHINGTON — Bijna een procent van alle Amerikaanse volwassen zit achter de tralies van een gevangenis of een huis van bewaring. Nog eens meer dan twee procent is slechts voorwaardelijk vrij. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Justitie vorige maand naar buiten bracht.

De jongste cijfers vormen een absoluut record in de geschiedenis van de Amerikaanse justitie. Ten opzichte van twintig jaar geleden, toen één procent onder justitiële controle stond, is het cijfer verdrievoudigd. Ten opzichte van 1990 is sprake van een toename met de helft.

In totaal zaten halverwege 1999, de meest recente datum waarover de statistici van justitie beschikken, bijna 1,9 miljoen Amerikanen in de cel. Het sterkst vertegenwoordigd zijn daarbij zwarte mannen in de leeftijdscategorie van 20 tot 39 jaar. Van hen zit nu één op de negen, oftewel 11 procent, opgesloten achter de tralies. Van de blanke mannen in dezelfde leeftijdsgroep zit anderhalf procent in de cel.

Van de nog eens 4,4 miljoen Amerikanen die voorwaardelijk op vrije voeten zijn, hebben verreweg de meesten dat aan een voorwaardelijke vrijheidsstraf te danken. Een op de zeven is vrijgelaten voordat ze hun volledige straf hadden uitgediend.

De stijging van het aantal gestraften houdt aan ondanks een reeds jaren geleden ingezette daling van het aantal geweldsmisdrijven in de Verenigde Staten.

De achterliggende oorzaak, menen analisten, is een sterke toename in het aantal arrestaties wegens —onder meer — het gebruik van of handel in verdovende middelen. Ten opzichte van tien jaar geleden, berekende justitie-statisticus Allen Beck, houdt de politie nu 37 procent meer Amerikanen op grond van drugsdelicten aan. Die toename compenseert de met dertig procent gezakte kans om na een drugs-gerelateerde aanhouding tot een gevangenisstraf veroordeeld te worden.

In hun pogingen de ‘oorlog tegen drugs’ te winnen, scherpten tal van Amerikaanse staten de afgelopen jaren hun wetten aan. Zo wordt het rechters vaker onmogelijk gemaakt de strafmaat aan te passen wegens verzachtende omstandigheden. Ook krijgen jury’s vaker de optie straffen op te leggen waarin vervroegde vrijlating uitdrukkelijk wordt uitgesloten. Uit onderzoek blijkt dat Amerikaanse gevangenen gemiddeld nu 87 procent van hun straf uitzitten, terwijl dat in 1990 nog 65 procent was.

In dat licht is het ook niet verbazend dat relatief meer ex-gedetineerden hun proeftijd ook echt in vrijheid volbrengen: belandde tien jaar geleden nog 46 procent weer in de cel, nu is dat nog bij 42 procent het geval.

Related Posts