Menu Close

VS bouwen Nationaal Monument WO II

Het kostte jaren van juridische en vaak emotionele strijd. Terwijl Nederland binnenkort voor de 47e keer de Tweede Wereldoorlog kan gedenken rond haar eigen Nationaal Monument op de Dam, moeten Amerikaanse oorlogsveteranen het vooralsnog doen met een bouwput. Pas in 2004 zullen de Verenigde Staten hun vele tienduizenden slachtoffers voor het eerst kunnen gedenken bij het nieuwe National World War II Memorial in Washington.

Het nieuwe monument zal, aldus initiatiefnemers van de American Battle Monuments Commission, de offers herdenken van Amerikaanse militairen en burgers voor de vrede en vrijheid in de wereld. Bovendien zal het de ‘geweldige macht’ symboliseren van `een vrij volk dat zich verenigt voor een gezamenlijk doel’. Helaas gold dat niet voor de aanloop tot de bouw van de grote memorial.

Het ontwerp van het nationale monument werd al in 1996 gekozen uit meer dan vierhonderd inzendingen. De winnaar, architect Friedrich St. Florian, had gedenktekens op Amerikaanse begraafplaatsen in Europa bestudeerd voor hij zijn monument bedacht — een verzonken granieten steenvlakte, omringd door twee triomfbogen, vier bronzen adelaren en 56 gebroken pilaren.

Vrijwel direct na de uitverkiezing van zijn ontwerp barstte het verzet los. Tegenstanders hekelden de in hun ogen ‘fascistische’ architectuur, en meenden dat een ‘nobel monument’ niet de vorm mag aannemen van een ‘verzonken tombe met mystieke symbolen.’ Zo mogelijk nog meer weerstand creëerde de plaats van het monument: middenop de National Mall, de groene zone in Washington die het Capitool, het Washington Monument en het Lincoln Memorial in een rechte lijn verbindt. De nieuwe gedenkplaats is het eerste bouwwerk sinds 1922 dat op deze historische as zal verrijzen.

Tal van juridische procedures voorkwamen lange tijd dat met de bouw kon worden begonnen. Een constitutionele noviteit van het Amerikaanse Congres maakte ten slotte een einde aan het gekrakeel: boze volksvertegenwoordigers schreven een goedkeuringswet die onkwetsbaar is voor rechtszaken. Sinds afgelopen februari beroepsrechters oordeelden dat zij daarom inderdaad niets in de melk te brokkelen hebben, staat niets de voltooiing van het gedenkteken meer in de weg.

Van de 16 miljoen Amerikaanse soldaten die vochten in de Tweede Wereldoorlog zullen bij de opening naar verwachting nog vier miljoen in leven zijn. Naar schatting drieënhalf miljoen bezoekers zullen het nieuwe gedenkteken jaarlijks bezoeken.

Related Posts