Menu Close

Supreme Court begrenst Amerikaanse schadeclaims

Advocatenblad, oktober 2003

WASHINGTON — Voor de tweede keer dit jaar heeft het Amerikaanse Supreme Court de toekenning van een torenhoge schadevergoeding vernietigd, omdat hij niet in ‘een redelijke verhouding’ stond tot de werkelijk geleden schade. Schadevergoedingen, zo kan uit de uitspraken worden afgeleid, mogen van de hoogste rechters maximaal tien keer hoger zijn dan de feitelijke economische schade van het slachtoffer.

In zijn jongste uitspraak vernietigde het Hof afgelopen maandag een schadevergoeding van 80 miljoen dollar. Die had door sigarettenfabrikant Philip Morris moeten worden uitgekeerd aan de nabestaanden van een man die, na 40 jaar roken, aan longkanker was overleden. De feitelijke schade bedroeg 800 duizend dollar. Volgens de nieuwe norm van het Supreme Court had de extra ‘strafvergoeding’ (punitive damages ) maximaal 7,2 miljoen dollar mogen bedragen.

De inperking van excessieve schadevergoedingen staat in de V.S. in de belangstelling. Veel Republikeinen, onder wie president Bush, propageren wettelijke grenzen. Een wetsvoorstel tegen excessieve medische claims werd afgelopen zomer ternauwernood door Democratische Senatoren weggestemd. Het voorstel bevatte een maximum van 250 duizend dollar voor psychische schade en ‘strafvergoedingen’ van maximaal twee keer de werkelijke economische schade.

Related Posts