Menu Close

Archief opperrechter ontmaskert intriges Supreme Court

Advocatenblad, maart 2004

AMSTERDAM — De openstelling van het omvangrijke persoonlijke archief van een oud-rechter van het Amerikaanse Supreme Court heeft een vloed aan intieme details opgeleverd over geheime kantoorpolitiek in ‘s werelds bekendste gerechtshof.

Aantekeningen, correspondenties en gefilmde getuigenissen van de in 1999 overleden rechter Harry Blackmun weerspreken het zorgvuldig gekoesterde beeld van een gerechtshof dat, in lijn met de Amerikaanse grondwet, ver van de politieke partijen staat. Integendeel: in cruciale kwesties, zoals abortus en doodstraf, baseren opperrechters hun beslissingen op politiek-strategische argumenten.

Blackmun verliet het Supreme Court in 1994 na 24 jaar trouwe dienst. Acht van de negen huidige rechters waren zijn collega’s. Hoewel ooit aangesteld als ‘conservatieve’ rechter in een progressief hof, schreef hij in 1973 de historische meerderheidsopinie in Roe v. Wade, die abortus in Amerika mogelijk maakte.

Blackmun’s documenten beschrijven, volgens verslaggevers die materiaal hebben ingezien, hoe hij in 1992 om politieke redenen besloot te stemmen voor het horen van een nieuwe abortuszaak, Casey. Zojuist was in de Supreme Court een meerderheid ontstaan van door Republikeinse presidenten benoemde rechters, en verwacht werd dat Roe niet zou overleven. Blackmun stemde voor het horen van de zaak, aldus zijn notities, opdat verontwaardigde vrouwen na de uitspraak president Bush zouden wegstemmen. Omgekeerd, schreef hij, probeerde de conservatieve chef-rechter Rehnquist uit alle macht de uitspraak tot na de verkiezingsdatum in november uit te stellen.

Uiteindelijk overleefde Roe onverwacht de politieke intriges omdat rechter Anthony Kennedy, benoemd door Ronald Reagan, van gedachten veranderde. Zowel Rehnquist als hijzelf hadden vele uren op de twijfelende Kennedy ingepraat, vertelt Blackmun op een in 1995 opgenomen, 38 uur durende video.

In 1994 trad Blackmun terug — precies op tijd om te garanderen dat de Democratische president Clinton zijn opvolger zou uitkiezen.

Related Posts