Menu Close

Tiengeboden-rechter ontslagen

Advocatenblad, november 2003

WASHINGTON — Een ethische commissie in de Amerikaanse staat Alabama ontsloeg vorige week de hoogste rechter die een standbeeld van de ‘tien geboden’ in zijn gerechtsgebouw had geplaatst. Door geen gehoor te geven aan een federaal bevel het monument te verwijderen, oordeelde de commissie, had de rechter zichzelf boven de wet geplaatst.

De uitspraak van de negenkoppige ethische commissie kwam als een verrassing, omdat voor ontslag van de hoogste rechter unanimiteit vereist was. Aangenomen was dat de grote populariteit van rechter Moore op zijn minst één commissielid aan het twijfelen zou brengen.

Nadat een federaal gerechtshof in juli zijn monument tot een ongrondwettelijke vermenging van christendom en staat had verklaard, weigerde Moore het (door hem zelf ontworpen) granieten gevaarte te verwijderen. Het duurde weken voor de acht andere opperrechters het heft in handen namen en het beeld lieten verwijderen. (De klus werd geklaard door verhuizers uit een andere staat, omdat fanatieke christenen lokale verhuizers hadden gedreigd met een boycot.)

Het is nog onduidelijk of Moore tegen het ontslag in beroep zal gaan. Dat kan alleen bij zijn voormalige collega’s van het Alabama Supreme Court, die zichzelf voor de gelegenheid waarschijnlijk echter zouden wraken. Zekerder lijkt dat Moore zijn populariteit zal omzetten in politieke munt. Hij wordt genoemd als kandidaat-gouverneur of senator in Washington.

Related Posts