Menu Close

VS geven details toepassing terrorisme-wet

Advocatenblad, april 2005

In een poging senatoren te overreden speciale terrorisme-wetten te verlengen, gaf de Amerikaanse overheid deze week voor het eerst details over de toepassing van de ‘USA Patriot Act’.

De afgelopen twee jaar, aldus het ministerie van justitie, deed de FBI 108 keer huiszoeking zonder dat het slachtoffer daarvan wist. Dat is twee keer zoveel als tijdens de eerste anderhalf jaar van de wet, toen 47 ‘sneak peeks’ werden uitgevoerd.

Daarnaast gebruikte de FBI tot nu toe 49 ‘roving wiretaps’, oftewel toestemming om elke telefoon te tappen die potentiële terroristen gebruiken. Een andere controversiële bepaling, die de politie toegang geeft tot de administratie van internet-providers, boekhandels en willekeurig welk ander bedrijf, is 35 keer ingezet.

De Patriot Act werd kort na de WTC-aanslag aangenomen, maar sommige onderdelen lopen eind dit jaar af. Justitie wil verlenging, terwijl een coalitie van libertijnse Republikeinen en burgerrechten-activisten ijvert voor afschaffing.

In de Senaat beklemtoonde Justitieminister Alberto Gonzales dinsdag dat de meeste bevoegdheden al lang bestaan voor gewone criminaliteit, en dat verlenging ‘absoluut essentieel’ is om terroristen te bestrijden. Maar voorvechters van privacy en burgerrechten benadrukken dat de verregaande spionage-bevoegheden zich uitstrekken tot activiteiten die niets met terrorisme te maken hebben.

Een vergelijkbaar debat speelt binnenkort in Europa, wanneer Europese Justitieministers beslissen of aanbieders van internet en mobiele telefonie in de toekomst gedwongen worden communicatiegegevens van hun klanten drie jaar te bewaren voor politieonderzoek.

Related Posts