Menu Close

Leefgewoonten man hebben ook invloed op groei embryo

WASHINGTON – Ook mannen moeten zich onthouden van ongezonde leefgewoonten en contact met giftige stoffen op het werk vermijden, om geboorteafwijkingen bij hun kinderen te voorkomen. De eenzijdige aandacht in dit opzicht voor zwangere vrouwen, mist elke grond.

Dat betoogden verschillende wetenschappers gisteren in Washington op het congres van de American Association for the Advancement of Science.

Volgens de onderzoekers blijkt uit studies bij zowel proefdieren als mensen dat de schadelijke gevolgen van roken, alcohol en giftige stoffen op het werk ook door mannen op hun kinderen kunnen worden overgebracht.

Volgens G. Friedler, werkzaam aan de Boston University School of Medicine, is gebleken dat zelfs wanneer mannelijke muizen slechts korte tijd werden blootgesteld aan sigaretterook, alcohol of opiaten, de embryo’s zich veel trager ontwikkelden.

Drie generaties

Bovendien traden op de lange termijn groeistoornissen, gedragsafwijkingen en problemen bij de voortplanting op. Dat gebeurde niet alleen bij de jongen van de behandelde muizen, maar ook bij het nageslacht van drie generaties daarna.

Volgens Friedler zijn vergelijkbare effecten tot nu toe gevonden bij mensen en proefdieren die werden blootgesteld aan chemotherapie tegen kanker, zwaar giftige stoffen op het werk en in het milieu en verschillende genotmiddelen, zoals alcohol, heroïne, cocaïne en sigaretten.

De schadelijke gevolgen van al deze invloeden kunnen zich op vele verschillende manieren uiten. Zo wordt melding gemaakt van een toename van spontane abortussen, groeistoornissen, leukemie en hersentumoren, gedragsveranderingen en vermindering van de vruchtbaarheid bij het nageslacht.

Op de vraag op welke manier de schadelijke invloeden op de vrucht worden overgebracht, blijven de onderzoekers tot nu toe het antwoord vaak schuldig. Behalve directe beschadigingen van het erfelijk materiaal in de zaadcellen, bij voorbeeld als gevolg van straling, zouden sommige stoffen de concurrentiepositie van ‘slechte’ spermacellen ten opzichte van hun betere soortgenoten verhogen.

Related Posts