Menu Close

Vijf bekentenissen, allemaal vals

Advocatenblad, januari 2003

WASHINGTON — Een geruchtmakende verkrachtingszaak in New York, waarin vijf tieners wegens een groepsverkrachting werden veroordeeld, is in één klap veranderd in een pregnant voorbeeld van de potentie van ‘valse bekentenissen’.

Dertien jaar geleden vormde de brute verkrachting van een 28-jarige, in Central Park joggende vrouw, voor veel New Yorkers het symbool van het hoge misdaadniveau in hun stad. De emoties liepen hoog op, zeker toen verveelde vijf tienerjongens uit Harlem bekenden voor de daad verantwoordelijk te zijn.

De vijf, 15 tot 17 jaar oud, gaven in politieverhoren hun aandeel in de mishandeling toe, al waren ze het oneens over vele details en schoven zij de eigenlijke verkrachting alle vijf toe aan één van de anderen. Ze kregen gevangenisstraffen uiteenlopend van zeven tot dertien jaar.

Maar rond de kerstdagen gooide een New-Yorkse rechter, op verzoek van de aanklager maar onder protest van politievakbonden, de veroordelingen alsnog in de prullenmand. De recente bekentenis van een serieverkrachter, consistent met DNA-onderzoek en geheime details van de zaak, overtuigde de rechter dat de bekentenissen destijds waren afgedwongen. Wat de jongens die avond in het park ook deden, aan de verkrachting hadden ze part noch deel.

Met vijf valse bekentenissen in één zaak is de jogger case direct uitgegroeid tot hét schoolvoorbeeld van wat een zwaar politieverhoor vermag. De (inmiddels gepensioneerde) agenten houden vol dat zij destijds niets hebben misdaan, maar deskundigen wijzen erop dat de verhoren veertien tot zelfs dertig uur duurden — genoeg om zwakke verdachten, inclusief jongeren, te laten bekennen in de hoop er een eind aan te maken.

De zaak leidt tot nieuwe discussies over het vastleggen van bekentenissen op video, zoals in steeds meer Amerikaanse politiebureaus gebeurt. Volgens veel strafpleiters zijn gefilmde bekentenissen misleidend wanneer niet het volledige verhoor, vanaf het allereerste begin, wordt vastgelegd.

Related Posts