Menu Close

Verschoningsrecht loopt af na dood cliënt

Advocatenblad, oktober 2004

Rechters in de Amerikaanse staat Ohio mogen advocaten hun verschoningsrecht ontzeggen wanneer hun cliënt is overleden en de echtgenoot van de cliënt toestemming geeft.

Dat blijkt uit de beslissing van het Amerikaanse Supreme Court zich niet te mengen in een zaak waarin een advocaat weigert verklaringen af te leggen over gesprekken die zij in het verleden had met haar inmiddels overleden cliënt.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de cliënt, die twee jaar geleden overleed aan een overdosis drugs, de advocaat ooit heeft verteld dat zij in 1999 deel uitmaakte van een groep die een 9-jarig meisje aanreed en haar deed verdwijnen.

Ondanks toestemming van de echtgenoot van de cliënt, en klemmende oproepen van de familie van het verdwenen meisje, weigert de advocaat echter haar stilzwijgen te verbreken. Zij meent dat de garantie op geheimhouding van conversaties met cliënten wordt ondermijnd wanneer de zwijgplicht na de dood kan worden opgeheven.

Een rechter beschuldigde de advocaat daarop van minachting van de rechtbank, maar stelde gijzeling uit hangende hoger beroep.

Ohio behoort tot een kleine groep Amerikaanse staten die echtgenoten van overleden cliënten de mogelijkheid biedt advocaten te ontheffen van hun geheimhoudingsplicht. Het was voor het eerst dat het federale Hooggerechtshof de wet in Ohio ongrondwettelijk had kunnen verklaren.

Related Posts