Menu Close

Advocate schuldig aan terroristen-hulp

Advocatenblad, februari 2005

De veroordeling van de Newyorkse advocate Lynne Stewart (65) en twee van haar medewerkers heeft in de Verenigde Staten veel reacties uitgelokt, maar beroepsorganisaties als de American Bar Association (ABA) en de National Association of Criminal Defense Lawyers (NACDL) zwijgen.

Stewart behartigde de belangen van Omar Abdel Rahman, geestelijk leider van een fundamentalistische Egyptische groep die president Sadat vermoordde en later 60 toeristen doodschoot. De sjeik was in 1995 tot levenslang veroordeeld wegens een plot om gebouwen in Manhattan op te blazen. Stewart bleef hem bijstaan, maar beloofde schriftelijk dat ze de sjeik niet zou helpen communiceren met pers of achterban. Afgeluisterde conversaties toonden echter aan dat ze hem hielp brieven te beantwoorden en een persbericht naar buiten te brengen.

Stewart zei het haar plicht te vinden de belangen van haar cliënt ‘vurig’ te behartigen. Maar op 10 februari verklaarde een jury alle drie schuldig aan het verlenen van hulp aan een terroristische organisatie. De veroordeelden kijken nu aan tegen gevangenisstraffen tot maximaal 45 jaar.

Volgens de activistische National Lawyers Guild wil de Amerikaanse regering met de rechtszaak ‘advocaten afschrikken om onpopulaire cliënten te verdedigen’. Veel advocaten zijn daarvan echter niet overtuigd. De New York Times citeerde Judd Berstein: “Ergens moet een grens liggen tussen agressieve belangenbehartiging en ongepast handelen.”

Related Posts