Menu Close

FBI tipte criminele informanten

Advocatenblad, september 2002

WASHINGTON — Een voormalige agent van de Amerikaanse federale politie, de FBI, is in Boston veroordeeld tot de maximale 121 maanden gevangenisstraf wegens het tippen van twee maffialeiders over hun op handen zijnde arrestaties. De rechtszaak maakte de afgelopen maanden duidelijk dat FBI-agenten, ondanks het onkreukbare imago van hun dienst, in meer gevallen nauwe relaties blijken te onderhouden met de criminelen die zij geacht worden te bestrijden.

De inmiddels 62-jarige John Connolly maakte in de jaren zeventig en tachtig naam in de succesvolle poging om de georganiseerde misdaad in New England, het noordoosten van het land, te ontmantelen. Hij peuterde belangrijke informatie los van twee professionele gangsters: James Bulger (bijgenaamd ‘Whitey’) en Stephen Flemmi (‘Rifleman’).

Maar afgelopen mei werd duidelijk dat het wisselgeld voor deze vriendendienst nog niet helemaal was betaald. Toen de FBI in 1995 nieuwe onderzoeken instelde naar de beide gangsters, bleken zij daarover door hun oude vriend ingelicht. Bulger wist te vluchten, en staat nog steeds op de lijst met meest gezochte personen. Flemmi zit een straf uit voor afpersing en het witwassen van misdaadgeld, maar moet nog berecht worden voor zijn vermeende rol in tien moorden, allemaal gepleegd in de periode dat hij diende als FBI-informant.

Volgens de Associated Press staat de zaak tegen Connolly geenszins op zichzelf. Het persbureau zegt over documenten te beschikken die aantonen dat het hoofdbureau van de FBI in Washington al twintig jaar weet dat haar kantoor in Boston beroepsmoordenaars en maffialeiders gebruikte als geheime informanten, en hen in ruil daarvoor afschermde van vervolging voor ernstige misdaden, met inbegrip van moord.

Related Posts