Menu Close

46 jaar na moord toch nog verdachte

Advocatenblad, maart 2003

WASHINGTON — Een landelijke databank met vingerafdrukken zorgde vorige week voor een Amerikaanse record: bijna 46 jaar na de moord op twee politieagenten werd een verdachte gearresteerd: een gepensioneerde pompbediende uit South-Carolina werd aangehouden voor een misdrijf dat ooit aan de overzijde van het continent werd gepleegd.

Rechercheurs in Los Angeles openden het dossier uit 1957 wegens een (doodlopende) tip. Een man beroofde toen vier tieners, verkrachtte één van hen en schoot een uur later twee verkeersagenten dood. Op goed geluk vergeleken de rechercheurs een vingerafdruk uit de vluchtauto met een vorig jaar gereedgekomen databank. In die databank wist het Federal Bureau of Investigation voor het eerst lokaal bewaarde vingerafdrukken uit alle vijftig staten bijeen te brengen.

De computer wees de inmiddels 68-jarige pompbediende aan. Zijn vingerafdruk was in 1956 opgeslagen na een inbraak in South-Carolina, waarvoor hij niet veroordeeld was.

De politie viert de arrestatie als een nieuwe demonstratie van de waarde van grote justitiële databanken — dezelfde databank zorgde eerder voor heropening van het onderzoek naar drieduizend misdrijven die ná 1980 werden gepleegd. Maar de familie van de verdachte denkt dat de pompbediende het slachtoffer is van een persoonsverwisseling, omdat hij voorzover hen bekend nooit in Californië is geweest.

De politie erkent verbaasd te zijn dat een ooit zo gewelddadige jongeman vervolgens zo’n kalm, arbeidzaam leven leidt. Dát, en de geringe kans op nieuwe harde feiten, zal ook een veroordeling ernstig bemoeilijken.

Related Posts