Menu Close

Amerikaanse staat opent huwelijk voor homo’s

Advocatenblad, november 2003

WASHINGTON — Opperrechters van de Amerikaanse staat Massachusetts verklaarden deze week beperking van het burgerlijk huwelijk tot partners van verschillend geslacht ongrondwettelijk. De opperrechters, die argumenten tegen het homohuwelijk veelvuldig vergeleken met die ooit werden ingebracht tegen interraciale huwelijken, gaven wetgevers 180 dagen de tijd om de regels van de staat aan te passen.

De uitspraak, die al maanden in spanning werd afgewacht, zal Massachusetts tot de eerste Amerikaanse staat met een homohuwelijk maken. Eerder introduceerde Vermont een vorm van geregistreerd partnerschap, terwijl in Hawaï en Alaska rechterlijke uitspraken ongedaan werden gemaakt door aanpassing van de grondwet.

De uitspraak in Massachusetts komt kort na het besluit van Canada om het huwelijk open te stellen voor homo’s, en de beslissing van het Amerikaanse Supreme Court om wetten tegen seksuele handelingen van homo’s te schrappen.

Het jongste arrest, bejubeld door Amerikaanse homo’s en verguisd door conservatieven, zal de komende jaren tot een golf van nieuwe rechtszaken leiden, omdat staten elkaars huwelijken moeten erkennen. Veel staten zullen dat weigeren, met als gevolg procedures tot en met het federale Supreme Court.

Het homohuwelijk wordt vermoedelijk ook een dominant onderwerp in de komende Amerikaanse verkiezingen. Veel Republikeinen bepleiten herziening van de Amerikaanse grondwet, uit angst dat de bestaande versie een landelijk homohuwelijk niet zal kunnen tegenhouden.

Related Posts